Kolmapäev, juuli 17
Shadow

Jordaania vol.7 Amman

Pealinn Amman on fantastiline koht, kus ma soovitan kindlasti veeta mingi osa reisist. Ma juba teises postituses kirjutasin natuke juba aga selles linnas on veel palju avastamist. Peale muuseumite ja vaatamisväärsuste saate sisse imbuda Jordaanlase igapäevasesse ellu. Kordagi ei tundnud me, et seal poleks turvaline. Ka mitte ükski müüja turul polnud pealetükkiv või ülbe. Ja jälle soovitame käia väljas söömas. Lisaks väljas söömisele me hotelli õhtuti tellisime nende kohaliku toidukulleri teenust Talabat, mis toimis ideaalselt ja saime sealt erinevaid eri rahvuse hõrgutisi nautida.

Aga kus me veel siis käisime:
Royal Tank Museum

See on üks parimaid kureeritud muuseume mida ma olen näinud. Nii põhjalikult ja detailselt on kõik taustad, info ja eksponaadid. 140 eksponaati on erinevate riikide poolt kingitud ja toodud välja ajalooliselt ning lahingu järgi paigutatult. Siltidel on kõik info nii kohalikus kui ka inglise keeles, mida siin alati igal poole pole olnud. Toodud on iga masina kohta päritolumaa, tehnilised andmed ja ka täiendav lisainfo.

Sissepääs: 5 JOD ja ainult sularaha.

The Jordan Museum

Seda igal pool soovitati. Keset linna, Rooma teatri ja turu lähedal. Parkimine oli väike peavalu aga õnneks käisime nädala sees, kui rahvast vähe.

Ülipõhjalik ülevaade Jordaania ajaloost ja uhkelt üles ehitatud esitlused sellest panusest, mis nende rahvas on andnud ajaloos (meditsiinis, astronoomias, keemias jne). Rääkimata haruldastest Surnumere kirjarullidest, kus on kirjas vana testament.
Sissepääs: 5 JOD

Hejaz Railway

Hejaz raudteejaama, jälle selline keerukam leidmine kaardil, sest selle ümbrusesse on loodud nii palju tänavaid ja hooneid. Kuid peidus ilmub välja ajalooliselt tähtis kitsarööpalise Hejaz raudteejaama hoone ja vanad rongid. See liin loodi 1902 ja töötas ainult 1920ni. Liin kulges Damaskusest (Süüria) Mediinaniv (Saudi-Araabia). Selle 1320km pikkuse raudtee peamine eesmärk oli luua kontakt Istanbuli (Ottomani impeerium) ja Mekka vahel, et palverändurid saaks minna Hajj palverännule. Teine põhjus oli parandada Ottomani ja Araabia provintside vahelist poliitilist läbirääkimist ning sõjavagede transporti.

Sissepääs: 2 JOD ja giid tuleb kaasa, meie oma vähemalt ei osanud inglise keelt sõnagi.

Amman Citadel

Amman on algselt seitsmest mäest koosnev piirkond ja tsitadell asetseb ühe L-kujulise tipus. Selle koha inimasustuste ajalugu ulatub kiviaega ja kindlus ehitati juba pronksajal u 1800 e.m.a.
Peale 1200 e.m.a oli mägi kuningriik Ammon. Ja peale seda kuulus erinevate impeeriumitele.
7 sajand kuni 1878 aastani toimus linna allakäik ja varemetesse langemine. Ainult beduiinid ja hooajalised farmerid kasutasid seda. Sellest perioodist olenemata on Ammani tsitadell üks maailma vanimaid asustatud paiku.
Enamus nähtavaid ehitisi on Rooma-,Bütsantsi- ja Umaijade perioodist. Praegu on näha Heraklese tempel, Bütsantsi kirik ja Umaijade palee.

Üleval pildil need klaasist pudelikesed on pisara anumad. Matustel peielised korjasid oma pisarad sinna sisse ja need pandi lahkunuga kaasa.

Lisaks on hästi tore ja väga külluslik Jordaania Arheoloogia muuseum, mis ehitati 1951. 1920ndatest on seal tehtud pidevaid väljakaevamisi, et tuua valgele see eriline ajalugu. Lisaks pakub ta ka panoraamvaadet pealinnale. Ja linnas liikudes, on näha tsitadelli mäe peal.

Sissepääs: Jordan passiga tasuta

Aga soovitan lugeda ja pilte vaadata veel söögi kohta
https://www.instagram.com/p/CnjB16zNV8Z/

Lamba ajud

Magusat
https://www.instagram.com/p/CnjVoUurh29/

Ja turuelamus, kuhu raudselt soovitan sukelduda!
https://www.instagram.com/p/CnaEUnaNUCg/

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga