Reede, juuni 21
Shadow

Jordaania vol.6 Kõrbekindlused, kanjon ja muud huvitavat mida sisemaa pakub.

Kuigi me nüüd ööbime Ammanis pool reisi, siis sellest olenemata ei jätnud me oma plaane ainult pealinna põhiseks. Rendiauto eelis on see, et saame võtta soovitud suuna ja sinna liikuda.
Tagasi tulles Petrast võtsime suuna Surnumere kaudu kuid ei näinud siis seda ilusat lubatud valget soolast randa. Proovisime seda uuesti, kui Härra G leidis ühe matkaja blogist viite kanjonile, mis asetseb Surnumere ääres. Neid peaks olema veel mitu aga oleme aru saanud, et esimest korda meie kogemusel Jordaanias GoogleMaps pole täpne. Aga viidatud kanjon on siis Kerak küla juures.

Soovitame sinna minna kasvõi lihtsalt matkamise pärast, aga eriline maiuspala on neile, kes kaameraga rändavad ja soovivad lõpuks mõnda kohta, kus turist ei sibele ees. Rohkem pilte SIIN

Aga samas piirkonnas leidsime lõpuks valge ranna.

Jälle lisa pildid SIIN

Kõrbekindlused
Qasr Amra

See on 743 m.a.j ehitatud maamaja, mis on ainsana alles jäänud suuremast kompleksist kuhu kuulus ka loss. Toreda väikese hoone juurde kuulub suur kaevusüsteem ja pesumaja. Eriti võimsad on freskod, mis kaunistavad kogu maja sisseseinu ja lagesid. Täpsemalt saab lugeda https://en.m.wikipedia.org/wiki/Qusayr_%27Amra

Qasr Kharana

Qasr Amra läheduses asub ka teine aga juba suurem kõrbe kindlus, mille ehituse algus on teadmata täpsemalt aga välisseinad on u 710 m.a.j. Kunagi arvati, et selle joone eesmärgid olid: rändajate kindlus, sõjaline kindlustus, põllumajanduslik vahepunkt ja karavani reisijate puhkekoht. Hilisemad arvamused on, et seda kasutasid beduiinide juhid kohtumis paigana.
https://en.wikipedia.org/wiki/Qasr_Kharana

Qasr al-Azraq

Qasr al-Azraq ehk Sinine kindlus, on suur ja mustast basaalt kivimist kindlus, mis just oma värvi pärast on eriti silmatorkav ja meeldejääv. Tema ehitusajaks arvatakse u neljas sajand m.a.j ja uuesti ehitati üles 1237 m.a.j. Tema tähtsus seisnes lähedal asuvas oaasis, mis oli siinses kõrbe piirkonnas ainus. https://en.wikipedia.org/wiki/Qasr_Azraq

Lisaks ka Zarqa linnas üks. Selliseid ikka leiab kui tahta lihtsalt rännata ja uudistada.

Jordaania muuseumis leidsin väga uhkel kohal viite uhkele paleele
Qasr al-Abd

Haruldane hellenistlikus stiilis kahekordne palee, mis on ehitatud kõrgete mägede vahel 182-175 e.m.a. Omanikuks oli väga andekas ja armastatud Hyrcanus, kes oli mõjuka maksude koguja Joseph Jeruusalemmist sohilaps. Põgenedes oma poolvendade eest Jordaaniasse tuttavasse paika alustas ta selle palee ehitust. Ehitus katkes 175 e.m.a kui Hyrcanus sooritas enesetapu, kartes tagakiusamist ja häbistamist. Lõpliku hävingu sai palee 363 m.a.j Galilee maavärinas. Palee nimi Qasr al-Abd (orja kindlus) on seotud kohaliku legendiga , orjast kes armus peremehe tütresse. Peremees lubas tütre kätt ainult siis kui ori ehitab võimsa palee, millist pole kunagi nähtud. Kuid kui peremees nägi, et ori saabki sellega hakkama, siis ta hukkas orja ja hävitas palee. https://en.wikipedia.org/wiki/Qasr_al-Abd

Üks koht oli plaanis veel, Al-Maghtas ehk Kristuse ristimispaik. Kahjuks mingi pärast oli see suletud ja meid ei lubatud sinna.

Jordaania tasub juba niisama läbi sõita. Ühes suunas Ammanist läheb tunde lamedat kõrbe, teiselt poolt mägist elamust. Ja kogu see mäestiku teema on piirkonniti erinev, seega ära kunagi eelda, et sa oled juba näinud.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga