Kolmapäev, mai 8
Shadow

Jordaania vol.5, Jerash/Gerasa

Algne reisi plaan oli peale Petrat ööbida Jerashis 2-3 ööd. Aga fakt siinsete apartmentite ebamugavuse kohta talvisel ajal sundis meid ümber mõtlema. Jerashis ei olnud pakkumises ühtegi hotelli aga palju kortereid. Ja peale kolme külmetamise päeva, vajasime kuiva ja sooja juba meeleheidlikult. Seetõttu mõtlesime oma plaanid ringi ja ööbime 6 päeva Ammanis.
Kui ma reisiplaani tehes uurisin, siis soovitati just Ammanist väljas ööbida, et see on nii lärmakas ja räpane koht. Ei ole! Niikuinii ööbime kuskil linna ääres, siin on vaikne, turvaline ja igale poole saad mõnusalt sõita.

Kuid tuleme tagasi Jerashi juurde. Ammanist on see ainult 48km natuke põhja poole. Üle 50 tuhande elanikuga linn, kus on üks Lähis-Ida suurimaid ja paremini säilinud Kreeka-Rooma linn Gerasa. See on mõnus vaatamine ja jalutamine. Inimjäänuseid on siin leitud juba 7500 aastat e.m.a ja Linn ehitati üles eri ajastutel. Võimas maavärin 747 e.m.a hävitas enamus linnast ja tema ümberkaudsed elamud ning 12 sajandil see hüljati, rohkem teda üles ei ehitatud.
Praeguseks on üle 70 aasta kaevandamistega maa seest välja toodud uhke kompleks.
Siin on Zeusi tempel, hipodroom, cardio tänav, Artemise tempel jnejnejne

Hadrian’s Arch
Oval Plaza
The Nymphaeum of Gerasa
North Theater of Gerasa

Sisspääs nagu jälle tasuta Jordan Passiga. Meile liibus ligi ka liba giid, kes pakkus 20 JOD eest, et teeb tuuri. Kuna sisse tulles mõtlesime juba, et hea oleks juba jalutades aru saada kus liigume ja mida näeme, siis Härra Ülemus suutis tingida 15 JOD ja saimegi giidi 🙂
Tutvustas kõiki hooneid, näitas huvitavaid lisadetaile nagu: kuidas väikeses purskaevus vesi teeb kukkudes optilise illusiooni. Kuidas sambad liiguvad (asetas mündi ääre alla) et suured kiviplokid, mis asetsevad sammaste peal on kõlavad. See kõik oli maavärina alarm. Kuidas hobustekaarikud on vorminud vaod kiviteedele, kanalisatsioonisüsteem, ülekäigurada, kuidas väikeses teatris teatud koha peal on võimas kõla ja sosin on kuulda ka tagumistesse ridadesse. Igastahes väärt 15 JOD oli 😀

Palju me ei saanud linna peal jalutada aga ta oli täpselt selline rahulik ja mõnus nagu soovitatud külastada teiste blogides.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga