Neljapäev, aprill 25
Shadow

Küpros, vol.5 Kokkuvõte

Kõigile on tuttav see tunne, et vahet pole kui põhjalikult ja täis sa ka ei planeeri oma reisi, siis kõike sa ei jõua külastada.
Viimasel päeval Nicosiast tagasi sõites leidis Härra G sellise koha Xyliatose veetammi.
Koduleht.

Kuna jõudsime sinna hämaras ja vihmaga, siis ei suutnud enam peale pikka päeva enam sundida oma väsinud kehasid seda täpsemalt uurima. Kuid kes meiemoodi soovivad ka looduses kolada, siis ainuüksi juba seal kõrges mäekurus sellise vaatega tamm ja lisaks on seal ka u 3,5km pikkune loodusrada, kus jalutada ja piknikut pidada.
Kunagi kui naaseme võtame selle vääriliselt ja põhjalikult ette!

Kuid võtan siis kokku kiirelt, kus meil siis jäi käimata ning mis järgmistel kordadel plaani tulevad:
Αρχαιολογικός Χώρος Νέας Πάφου Paphose arheoloogiline vaatamisväärsus, võimsad varemed ja mosaiigid.
Kato Paphose areheoloogiline park
St. Nicolase kasside püha klooster, KASSID, kas ma pean isegi lähemalt seletama 🙂
Apollon Hylatesi varjupaik
Paphose loomaaed
Mitmetes kohtades randades on uudistamiseks/pildistamiseks vanu laevu. Näiteks Edro III ja MV Demetrios II
Ilupilte ja uudistamist Limni kivi laguunis
Katakombid
Foinikas Templar rüütlite küla. Mahajäetud vana asula
Kindlasti ka Limassoli linn! Loomaaed ja Amathousi areheoloogiline paik.

Üleüldiselt ma võiks anda siin tohutu nimekirja ette, aga tegelikkus on see, et isegi kui sa autota oled ainult Paphoses, siis sa ei suudaks ka paari nädalaga kõike näha. Loodangi, et ka kedagi veel kunagi need eelnevad postitused ja lingid aitavad mingi suuna võtmisel. Samas lihtsalt googelmaps avades juba näete ära kui hästi ja tihkelt on Küpros tähistatud kõikide vaatamisväärsuste, randade ja ajalooga.

Kamares akvedukt
Foto: Härra G

Küpros jättis isiklikult mulle kustumatu mälestuse. Inimesed on äärmiselt sõbralikud ja abivalmis, pole sellist pealetükkivad teenidamist, mida ma näiteks ei salli.
Kõik räägivad ilusasti inglise keelt ja ka vene keelt.
Poes on kõik peaegu sama hinnaga, samas Paphoses oli söömine kallim (kuid ikkagi hinnaklassis sama mis Eestis) kui pealinnas või teistes linnades.
Söök on väga hea. Ise käisime ja soovitame Paphoses:
Phidiase Tavern- fantastilise söögi ja teenindusega pererestoran, kus poeg teenendab ja peremees istub ning tervitab ja suhtleb kõikide külalistega. See koht pakub sellise sooja elamuse, Lisaks ideaalne koht kus proovida Küprose rahvustoitu MEZEt. Selle puhul hoiatus, vahet pole kus te selle tellite see pole toit ühele (menüüdes on isegi kirjas, et ühele ei saagi tellida) või isegi kahele, see on seltskonna peale. Lauale tassitakse mitmes jaos suured kogused toitu.
Pepperoni Pizza- Aijuudas, milline fantastiline ja audentne Itaalia pitsa koht.
Cambana kohvik ja restoran– üks tore väike koht, mis kuulub sinna kolinud Brittidele, selline, kus lõbusad vanamehed suitsu kimuvad ja napsu limpsivad ning nii mõnusalt sind kogu õhtu lõbustavad oma seltskonnaga 🙂 Saatke neile tervitusi Eestist.

Nagu ka enne juba öeldud, siis liiklus on paremakäeline aga pole hullu, saate hakkama! Hooaja välisel ajal eriti, kui liiklus on väike aga suvel on saar täis turiste, kes samamoodi koos sinuga ei oska sõita 😀

Ahjaa enne kui unustan, Need võimsalt lõhnavad ja nii ahvatlevad greibi, mandariini ja apelsiini puud, mis igas aias ja tänaval kasvavad. EI KÕLBA SÜÜA 😀 Tunduvad olevad dekoratiiv sordid ja tõsiselt jälgi maitsega. Pole imestada, miks kohalik nad komposti pühib 😉 Aga mitte, et ma õhutaks raksu minema, kuid kui isatanduste juures kõnnite, siis on teada, et need on head ja see maitse…mmmm!

Kõige lõppu üks tore tee, mida me sõitsime viimasel päeval

Meie viimasel päeval, millest juttu eelmises postituses, kui käisime pealinnas Nicosias, läksime siis hämaras selle postituse alguses juttu olnud Xyliatose tammi juurde. Sealt tagasi Paphosesse oli üle 2 tunnine tee mööda kõrgeid ja äärmiselt käänulisi mägiteid. Meie sõitsime seda pimedas ja tihti hästi paksus udus. Kõrgus oli seal u 1400-1800m vahel ja kõik mäekurud olid täis pikitud pisikesi külasid. Usun, et ka valges sõites oleks me ainult peatunud, et nüüd on jälle ideaalne koht pildistamiseks ja vaate nautimiseks.

Minge Küprosele!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga